Fehérborok
Szálláslehetőség Vendéglátás Szórakozás Szolgáltatások Sport Programajánló
 
 
 
 
 
 
 

 

Fehérbor fajták
Zöld veltelini:
Ausztria fõ fehérszõlõfajtája. Jó terméshozamú; a megfelelõ minõség és mennyiség egyensúlya jellemzi. Fagyérzékeny. Kellemes zamatú, nagyon élénk – enyhe savtartalmának köszönheti frissességét.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Ha száraz, a legjobb, halakhoz illõ bor, de kitûnõ kísérõje a zöldséges ételeknek is.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10-12 ºC


Királyleányka:

Erdélybõl származik, magas hozamú. Friss, savas, gazdagzamatú. A magyar fajta figyelemreméltó!
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Mandulába forgatott roston sült pisztránghoz, fogashoz kiváló.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10-12 ºC

Savignon blanc:
Francia származású, a világ legismertebb fajtáinak egyike. Igen közkedvelt fajta. A bodza, egres, csalán és a frissen vágott fû illatának dominanciája az új tavaszi levelek emlékét idézik.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Ajánlható zöldséges ételekhez, fõként karfiolhoz és brokkolihoz, de tökéletesen párosítható kaporral ízesített halételekkel.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10 ºC

Tramini:
Nevét a dél-tiroli falucska, Tramin után kapta. Nagy gondoskodást igényel, de magas cukortartalma miatt a sok munka megtérül. Jellegzetes gyümölcsös zamatát ellensúlyozza a magas savtartalom. A késõi szüret egy pompás desszertbort eredményez.
-Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Ha száraz, fehér húsú szárnyasokhoz, ha édes, gyümölcsalapú desszertekhez ajánlott.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10 ºC

Chardonnay:
Talán a világ legismertebb fajtája. A burgundi fehérborokat majdnem kizárólag Chardonnay-ból készítik. Ez a bor mindig nagy kihívást jelent a borosgazdák számára. Finom zamata a termõhelyi adottságokra és a borkészítés módjára enged következtetni. Magas alkohol- és savtartalmú.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Halak és fehér húsú szárnyasok kísérõjeként ajánlott, de karakteresebb, erõsebb fajtája jól illik a borjúételekhez is.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10-14 ºC

Olaszrizling:
Feltehetõen észak-olasz származású; nem összetévesztendõ a Rajnai rizlinggel. Kizárólag az egykori Osztrák-Magyar-Monarchia területén volt honos, mindazonáltal az utódállamok mindegyikének vezetõ fehérborai közé sorolható. Finom zamata van, ami a jó savszerkezetének tudható be. Idõsebb korában is megállja a helyét. A legkedveltebb világfajták keresletének növekedése folytán népszerûsége folyamatosan csökken.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: A fiatal bort fehér halakhoz, az idõsebbet fehér húsú szárnyasok és sertés mellé ajánlott fogyasztani.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10-12 ºC

Rajnai rizling:
A rizling szó világszerte erre a fajtára utal. Kaliforniától Ausztráliáig megtalálható, de különösen jó minõségben majdnem kizárólag csak Európában. A fagyokkal szembeni ellenálló képessége miatt népszerû fajta az északi területeken. Annak ellenére, hogy nem tartozik a közkedvelt fajták közé, bora gyakran meglepõen finom. Jellegzetes savassága miatt sokáig alkalmas fogyasztásra. Idõsebb fajtájának különleges aromáját gyakorta petróleumhoz hasonlítják.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: A fehér halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10-12 ºC

Müller-Thurgau:
A Thurgau-ból származó Dr. Müller keresztezte. Rizlingszilváni néven ismert, bár a genetikai tesztek kimutatták, hogy a rizling és a chasselas, és nem a szilváni keverékébõl jött létre. Fiatal borként kellemes, nem kimondottan zamatos. Magyarországon nem széles körben termelik, de az északi területeken megtalálható.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Zöldséges ételekhez illik.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 10-12 ºC