Vörösborok
Szálláslehetőség Vendéglátás Szórakozás Szolgáltatások Sport Programajánló
 
 
 
 
 
 
 

 

Vörösbor fajták

Kékfrankos:
A kutatások szerint e szõlõfajta eredete a Kaszpi-tenger partjaihoz vezethetõ vissza. Magas terméshozamú fajta, amely jól tûri a fagyokat, a szõlõfürtök sokáig maradhatnak a tõkéken. Csak október elején-közepén kezdik szüretelni. A belõle nyert bor magas csersavtartalommal rendelkezik, vöröses-rubin árnyalatú, illata kellemesen karakteres.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Vadételekhez kitûnõ, de jól illik a sertésbõl és marhából készült fogásokhoz is.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 16-18 ºC

Cabernet savignon:
A vörösborok közül világszerte a legismertebb fajta, a vörösborok királyának tekintik. A szegény hozamú fajtákhoz tartozik. Borának jellemvonásait könnyû beazonosítani. Színben és csersavban gazdag, kellemes aromájú. A sötét gránátvörös árnyalatú száraz borok zamata intenzív, sokáig érezhetõ. Hosszantartó érlelésre van szüksége.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Nagy vadakhoz és grillételekhez ajánlott.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 18 ºC

Merlot:
Egyike azoknak a világfajtáknak, melyek Franciaországból származnak. Terméshozama átlagos. Késõi fajta, magas cukortartalmú. Önálló borként is megállja a helyét, de leginkább Cabernet fajtákkal házasítják. kitûnõ minõségû bor, sötétvörös, gazdagaromájú és –illatú. Tekintélyes a csersavtartalma, de azért bársonyos.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Vad- és marhaételekhez kitûnõ.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 18 ºC

Zweigelt:
Osztrák fajta, Fritz Zweigelt alkotta meg 1920-ban a Kékfrankos és a St. Laurent keresztezésével. Nagyon jó terméshozamú és kitûnõen társítható fajta. Jellemzõen csersavas és erõs színû. Harmonikus bor.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Sötét húsú szárnyasokhoz (kacsa, liba, galamb) illik.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 16-18 ºC

Pinot noir:
Francia eredetû. Burgund és Champagne fõ fajtái közé sorolható. A Champagne vidék híres pezsgõinek egyik alapanyaga. Hozama átlagos cukortartalmú, színe rubinvörös. Két vagy három éves érlelés után ideális esetben meggy zamatot érezhetünk. Alacsony csersavtartalmú.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: A legnagyobb élvezetet önállóan fogyasztva nyújtja, de kísérõje lehet erdei gyümölcsökkel készített ételeknek.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 16-18 ºC

Saint Laurent:
Elsõsorban Ausztriában termelik, lehetséges származási helye még Burgundia. Néhányak szerint a Pinot noir egyik fajtája. Magas hozamú, nem kései fajta, a hideg idõjárási viszonyokra érzékeny. Ribizli zamata van. Fogyasztása fiatal korában ideális.
- Ételek, melyeknek kitûnõ kísérõje: Fõként sertés, marha és vad szárnyasok mellé ajánlható.
- Ajánlott fogyasztási hõmérséklet: 16-18 ºC